Ιστορικό - Σκοπός

Από τα τέλη της δεκαετίας του '70, το όραμα για τη δημιουργία του Οικονομικού Επιμελητηρίου είχε, σε περίοπτη θέση, τη σκέψη και τον προβληματισμό για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ασφαλιστικού φορέα των  οικονομολόγων.

Η μεγάλη όμως διασπορά στις επαγγελματικές δραστηριότητες και μορφές απασχόλησης των συναδέλφων και η υπαγωγή τους, αναγκαστικά, σε πολλούς, διαφορετικούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, όρθωνε ανυπέρβλητα εμπόδια και επιδρούσε έντονα ανασταλτικά στην επιδίωξη υλοποίησης αυτού του στόχου.

Με το πέρασμα του χρόνου, η επιδείνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εισαγωγή του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, προαιρετικού χαρακτήρα, που εντάσσεται στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης και αποσκοπεί στην ασφαλιστική προστασία και ενίσχυση της σύνταξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα προτρέπει τα κράτη μέλη, με φορολογικά και άλλα κίνητρα, να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης.

Στη χώρα μας, ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης εισήχθη το 2002, με τα άρθρα 7 και 8 του Ν. 3029/2002. Αμέσως μετά, το Επιμελητήριο με μια ιστορική απόφαση της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του, ίδρυσε το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (Ε.Τ.Α.Ο.), εγκρίνοντας το καταστατικό του στις 5/12/2003. Σκοπός του Ε.Τ.Α.Ο., είναι η παροχή στους ασφαλισμένους του συμπληρωματικής επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας, πέραν της παρεχόμενης από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων του γήρατος με τον Κλάδο Εφάπαξ και τον Κλάδο Σύνταξης και της αναπηρίας και του θανάτου με τον Κλάδο Αλληλοβοήθειας.

Το Ε.Τ.Α.Ο., όπως και όλα τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η εγγραφή των μελών στο Ταμείο είναι προαιρετική. Εποπτεύεται δε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ελέγχεται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σκοπός του Ε.Τ.Α.Ο., σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καταστατικού (ΦΕΚ Β' 1307/26-08-2004 και ΦΕΚ Β’ 2764/02-12-2011), είναι η παροχή στους ασφαλισμένους του επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας, πέραν της παρεχόμενης από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων του γήρατος, της αναπηρίας και του θανάτου.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, έχουν συσταθεί στο Ταμείο τρεις κλάδοι με παροχές ως εξής:

α. Κλάδος Εφάπαξ: Χορηγείται εφάπαξ παροχή για την αντιμετώπιση του κινδύνου του γήρατος.
β. Κλάδος Αλληλοβοήθειας: Χορηγείται εφάπαξ παροχή για την αντιμετώπιση των κινδύνων της αναπηρίας και του θανάτου.
γ. Κλάδος Σύνταξης: Χορηγείται σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος το ζητήσει αντί για την καταβολή εφάπαξ.

Περιοχή μελών

meli

Αίτηση εγγραφής

aitisi

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση :
Μητροπόλεως 12-14, 105 63 Αθήνα

Γραμματεία :
210 52 31 014
213 21 41 831
213 21 41 834

FAX :
213 21 41 822

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις του ταμείου.
Εγγραφή